Apocalypse Buzulu’nun erimesi hızlanıyor
Küresel ısınmayla birlikte dünyanın ortalama sıcaklığı her yıl artmaya devam ediyor. Bu da özellikle kutuplarda buzulların hızla erimesine neden oluyor.
Batı Antarktika’daki “Kıyamet Günü Buzulu” olarak adlandırılan Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları; Ön tarafta onu sadece beş yıl içinde kırabilecek ‘endişe verici bir çatlak’ bulduklarını söylediler.
Hızla buz kaybediyor
13 ABD’li ve İngiliz bilim adamından oluşan grup, 2019’un sonlarında ve 2020’nin başlarında yaklaşık altı haftalık bir buzul araştırması yaptı.
Bu kapsamda “Icefin” olarak bilinen su altı robot aracı ile sensörlerle bölgede araştırma yapıldı.
Çalışma, ılık suyun teraslar olarak bilinen yarıklara ve diğer açıklıklara gerçek ilerlemesinin bir sonucu olarak, kabaca ABD’nin Florida eyaleti büyüklüğündeki bir buzulda yılda en az 30 metre yanal erime meydana geldiğini belirledi.
Araştırmacılar, buzuldaki yarıklar ve teraslar boyunca erimenin Thwaites Buzulu sahanlığının çökmesini tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.
Thwaites Buzulu’nun rutin olarak erimesi sonucu deniz seviyesindeki yıllık artışın yaklaşık yüzde 4 arttığı biliniyor.
Deniz seviyeleri hızla yükselebilir
Bilim adamları, Thwaites’in Batı Antarktika’da doğal bir baraj görevi gördüğünü ve bu buzulun çökmesi durumunda küresel deniz suyu seviyelerinin yaklaşık 3,5 metre yükselebileceğini iddia ediyor.
Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi yaratarak Antarktika’daki diğer buzulları takip ederek büyük bir felakete neden olacağını söylüyor.
600 milyar ton buz eridi
Öte yandan, New York Times’ın NASA JPL’den alınan bilgileri kullanarak yaptığı 2017 analizine göre, Thwaites Buzulu 1980’den bu yana en az 600 milyar ton buz kaybetti.