Haber

Cezayir Genelkurmay Başkanı, Nijer’deki krizin askeri müdahale ile istikrarı bozacağı konusunda uyardı

Cezayir Genelkurmay Başkanı Said Shankariha, Nijer’deki krizi çözmek için olası bir askeri müdahalenin Sahel-Sahara bölgesindeki durumu istikrarsızlaştıracağı konusunda uyardı.

Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Genelkurmay Başkanı Shankariha, Moskova’da düzenlenen 11. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda çevrimiçi yaptığı konuşmada Nijer’deki krizin çözümünü değerlendirdi.

Shankariha, “Nijer’deki gelişmeler bağlamında Cezayir, bölgede daha fazla istikrarsızlık yaratacak dış müdahalelerden bir an önce ulusal anayasal mantığa dönüşü davet ediyor.” dedi. söz konusu.

Uluslararası toplumu Afrika ülkelerine destek vermeye ve dış müdahaleden ve istikrarsızlık yaratma girişimlerinden arınmış sorumluluk için kendi kendine yeten ve kapsamlı çözümler geliştirmelerine yardımcı olmaya davet eden Şankariha, Cezayir’in temel aldığı gerçekçi ve ileriye dönük bir yaklaşım çerçevesinde şunları söyledi: güvenlik, barış ve kalkınma üçlüsünde, barışçıl yollarla çözüme katkı sağlamaya çalıştığını vurguladı.

Şankariha, bu tavrın Cezayir’in devletlerin egemenliğine saygı ve içişlerine karışmama üzerine kurulu dış politikasının bir yansıması olduğunu kaydetti.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

Nijer’deki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u serbest bırakıp göreve dönmesi için 7 gün süre verdi.

ECOWAS, bu dönemde taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceğini açıklamasına rağmen verilen süre sonunda askeri operasyon başlatmadı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerini yansıtıyordu.

Yönetimde asker bulunduran Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş anlamına geleceği konusunda uyardı.

kepezajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu